Műanyag gipszek és ezek kiegészítői

Ha nem szeretné a hagyományos, nehéz gipszben eltölteni a gyógyulást, akkor válasszon helyette műanyag gipszet. Jóval könnyebb, komfortosabb viselet – mármint ha lehet komfortról beszélni egy törött végtaggal…

Akinek volt már keze, lába eltörve, jól ismeri a hagyományos gipsz hátrányait: nehéz cipelni, körülményes benne mozogni, csupa szerencsétlenkedés a fürdés-fürdetés, és rendszerint tönkreteszi a ráhúzott zoknit, textíliát is. Viselője számára egyetlen előnye, hogy nem kell érte külön fizetni, az egészségbiztosítás támogatja. Nem így a műanyag- vagy szaknyelven könnyített gipszet.

szinesek Helyreállítás után jöhet a műanyaggipsz: helyreállítás során célszerűbb a könnyebben modellálható hagyományos gipszet használni, helyreállítás után egy-két héttel jöhet a jóval könnyebb műanyaggipsz.
Bár a köznyelv műanyaggipszként emlegeti, valójában a könnyített gipszek hőre vagy vízre lágyuló műgyantával impregnált üveggyapotból készülnek. Tulajdonképpen egy rugalmas cső, amely a hagyományossal ellentétben lehetővé teszi az izmok mozgatását, kevésbé akadályoz a mozgásban.

Bár a műanyag szó nem ezt sugallja, a könnyített gipsz is lélegző anyagból készül. Nem elhanyagolható előnye az sem, hogy egyszerűbben tartható tisztán. Ráállni nem szabad, ezért lábtörés esetén egy külön e célra készült “papucsot”, járótalpat is be kell szerezni hozzá.jarotalp

Bár a könnyített gipszek alapanyaga kívülről víztaszító, az alábélelő anyag rendszerint nem az, így a kiadós fürdés nem ajánlott vele, vagy legalábbis igyekezni kell az alábélelő kiszárítására a bőrbetegségek elkerülése végett. Létezik már vízhatlan alábélelő is, ilyen könnyített gipsszel akár kilométereket lehet úszni is.alabelelo

 

A könnyített gipszek legnagyobb előnye, különösen izgő-mozgó gyerekek esetében, a mozgás szabadsága. Míg egy lábtörést szenvedett óvodás hagyományos gipsze több kilót is nyomhat, a könnyített gipsz alig 20-30 dekagramm.

 

Mivel a műanyaggipsz alatt az izmok mozognak, nem sorvadnak el olyan mértékben, mint a hagyományosban, a gipsz eltávolítása után rövidebb idő a rehabilitáció is.

kek_kez szinek zold_lab

 

 

 

 

 

Egy fiatal, új-zélandi tervező, Jake Evill a saját kéztörése idején szerzett negatív tapasztalataiból kiindulva alkotta meg a Cortexet. A gipszet helyettesítő váz a törött testrészről készült röntgen- és külső felvételek alapján, 3D nyomtatóval készül. Az eszköz könnyű, kényelmes, mosható, jól szellőzik, és még esztétikus is. Ráadásul újrahasznosítható anyagból készül, így nem keletkezik utána környezetszennyező hulladék. Még csak a prototípus készült el belőle, de nemsokára elérhető lesz ez is.
ajovo